OM GALLERI LOFOTENS HUS

Svolvr-havn_1080x716
Nord-Norges Nasjonalgalleri

Galleri Lofotens Hus  har Norges største kunstsamling av nordnorske malerier fra perioden rundt forrige århundre​ og omtales ofte som Nord-Norges svar på Nasjonalgalleriet. Galleriet er bygd opp rundt Lofotfisket. Gjennom de forskjellige utstillingen i galleriet får du ikke bare et innblikk i unik malerkunst, men også en forståelse av torskens betydning for bygging av nasjonen Norge.

1. etasje: Rommer Norges største kunstsamling av klassiske nordnorske malerier fra 1880 og fram til 1930, kalt gullalderen i norsk malerkunst. Utstillingen gir et fascinerende innblikk i hvordan fisket foregikk og hvordan folk levde for over hundre år siden. All informasjon i galleriet er på seks språk.

I samme etasje vises Video Panorama Lofoten "Det magiske øyriket", Frank A. Jenssens mesterlige billedprogram som består av naturlyd, musikk og bilder fra Lofoten gjennom alle årstider. Filmsalen har 120 sitteplasser og showet varer i 19 minutter. Galleriets egen butikk er også i denne etasjen samt Galleriet restaurant


2. etasje: Her finner man en forlengelse av gullalderen-utstillingen, med særlig fokus på kunstnerne Ole Juul og Einar Berger. I tillegg finner man i denne etasen Frank A. Jenssens jubileumsutstilling i anleding hans 65 årsdag.  Utstillingen har fått navnet "Torsk - fisken som skapte Norge" og baserer seg på boka Jenssen gav ut i 2012 med stor suksess og som bærer samme tittel som utstillingen. Her hevdet Jenssen at Norge aldri hadde blitt nasjonen Norge uten torsken.​


3. etasje: I denne etasjen fokuseres det på Lofotfisket og torskens betydning i et historisk perspektiv, gjennom en stor utstilling med fotografier tatt av A. B. Wilse rundt 1910.

Lofoten har i minst tusen år vært arena for Lofotfisket. Fra 1200-tallet og fram til 1800-tallet utgjorde eksportinntektene fra tørrfisk, 80 % av Norges samlede eksportinntekter, tre ganger mer enn de samlede norske statsfinanser. Inntekter som gjorde det mulig å etablere kirke, embetsverk, kongemakt, regjering og etter hvert et eget Storting. Uten torsken hadde det ikke bodd mennesker i Nord-Norge.

Omvisning og fingermat - For grupper er det også mulig å bestille drikke og fingermat basert på råvarer fra torsken og Lofoten. I tillegg tilbyr vi guiding gjennom galleriets omfangsrike kunstsamling, samt foredrag om Lofotfisket og torskens enorme betydning for nasjonen Norge.

Våre kunstnere
Hvordan finne oss