Featured 

Frank A. Jenssen

Frank A. Jenssen

Frank A. Jenssen (1952 - 2017) etablerte Galleri Lofotens Hus i fiskeværet Henningsvær i 1990. Galleriet rommer Norges største samling av eldre kunst fra Lofoten. Som forfatter, journalist, fotograf og friluftsentusiast, har han mange jern i ilden.

Jenssen har gitt ut en rekke bøker og i 1981 fikk han Tarjei Vesaas' debutantpris for romanen «Saltbingen». Senere kom de kritikerroste romanene «Lengselens år» og «Snøen er aldri hvit». For sistnevnte fikk han Havmannsprisen i 2012.

Forfatteren har også skrevet flere bøker om Lofoten og lofotfisket, deriblant dokumentarboken "Boka om Lofotfisket" fra 1984 og praktboken "Lofoten". I 2013 skrev han «Torsk – Fisken som skapte Norge», hvor forfatteren hevder at uten torsken hadde ikke Norge hatt krefter til å etablere seg som nasjon. Boken fikk stor oppmerksomhet og Jenssen ble invitert til å snakke om Norges viktigste fisk av både aviser og tv-programmer. Blant annet ble han invitert som gjest hos Anne Lindmo i NRK, hvor han blant annet ble spurt om hva Norge hadde vært uten torsk.

Jenssen har i over en mannsalder også arbeidet som fotograf. Gjennom talløse utflukter til lands og til vanns har han opp gjennom årene utført en viktig dokumentasjon, ikke minst av Lofotfisket, fra 1975 fram til i dag. Jenssen skiller seg fra mange andre fotografer ved at han i tillegg til å fotografere natur også har gått nært inn på fiskerne.

I multimedieshowet «Det magiske øyriket», et av Galleri Lofotens Hus største trekkplaster, skildrer han med bilder, naturlyd og musikk, Lofoten og Lofotfisket gjennom fire årstider. Her får man oppleve midnattssol og vinterstormer, fiskere og natur på sitt mest spennende. Programmet har, som et ledd i promotering av Lofoten, vært vist i en rekke europeiske byer som Barcelona, Sevilla, Paris, Madrid, Valencia og Lisboa. Rundt to millioner mennesker har opp gjennom årene sett programmet i Galleri Lofotens Hus i Henningsvær. Her vises multimedieshowet daglig, hver hele time.

I over 30 år jobbet han også i NRK hvor han produsert naturprogrammer for både radio og fjernsyn. Blant annet ledet han det populære radioprogrammet Naturens verden på NRK P1.

​Produksjoner av Frank A. Jenssen:

2012 - "Torsk Fisken som skapte Norge"
​2011: "Snøen er aldri hvit", roman, havmannsprisen.
​2004: "Lengselens år", roman.
​2002: "Til en Jeger" - Diktsamling.
​1998: "Med solidarisk hilsen" - jubileumsbok for Tysfjord Arbeidsmannsforening.
​1997: "Havørnlandet" - praktbok om havørn.
​1997: "Blueback" - dokumentarfilm om selinvasjonen langs kysten av Nord-Norge.
​1995: "Lofoten" - praktbok.
​1988: "Det store Eventyret" - en times fjernsynsproduksjon om Lofotfisket.
​1986: "Harpunen som flyr" - bok om norsk småkvalfangst.
​1986: Svolvær Jern og Metallarbeiderforening, jubileumsbok.
​1986: "Harpunen som flyr" - dokumentarfilm om småkvalfangst.
​1985: Tekst og musikk til LP-en Tysfjord Sang & Sement.
​1984: Boka om Lofotfisket.
​1981: "Saltbingen" - Roman Aschenhoug, Vesaasprisen.
​1978: "Her bor vi" - Jubileumsbok for Norcem.