Ørnen fra Lofoten

Ørnen fra Lofoten

Bokomtale av Mitt Lofoten skrevet av Karl Erik Harr, trykket i blant annet Lofotposten og Avisa Nordland.


Frank A. Jenssens bok "Mitt Lofoten" foreligger nå. 

Etter 40 år langs Lofotens strender samler forfatteren og fotografen sine tekster og sine bilder i en veritabel fanfare av en bok. 

Jeg har selv hatt gleden av å samarbeide med Frank A. i 25 år. Og ganske riktig, en sekvens i denne boken handler om Galleri Lofotens Hus der han har samlet gullalderkunst fra Nord Norge.

Og selv har jeg fått en sal derute i Henningsvær. Så skulle man være inhabil og skulle ikke skrive om boken. Men dette kapittelet hadde ikke den gode Frank A. Jenssen trengt å ta med.

Det viser hans enestående teft som kunstsamler, men denne gang er det ikke Ulving og Berg, Adelsten Normann og Sinding det gjelder. 

Det gjelder han selv. Og her turde man komme med en anmeldelse av fotografen og forfatteren.

Bildene slår mot en som svære dønninger fra havet eller vi møter feskarn tett på slik bare en nordlending kan skildre det: Frank A. Jenssen er blitt fotokunstens Gunnar Berg uten at han vet det.

Karl Erik Harr, 2016

​Alle som har vært på Aschehougs hagefester vet at alle i litteraturverdenen kjenner hverandre, så da skrider vi til verket: Frank A. Jenssen er en multikunstner. Men bildet og diktet, teksten og landskapet ligger aldri langt fra hverandre.

Som en lavtflygende ørn har han streifet rundt i deep-sea-rafting-tempo i Henningsvær-straumen og på Hølla. Sjoger Raftsundet opp og ned, vinter og sommer, ligget klar når fiskeflåten tordnet ut i grålysningen.

Slik har Jenssen vært et øyenvitne til en tid som ser ut til å være forbi. Med kvotepolitikk som ødelegger for sjarkfiskeren. 

Her er fiskeblod smurt utover sidene, her klaprer tørrfisken på hjell i værene. En tusen år gammel melodi som Frank A. har lyttet til. Bildene slår mot en som svære dønninger fra havet eller vi møter feskarn tett på slik bare en nordlending kan skildre det: Frank A. Jenssen er blitt fotokunstens Gunnar Berg uten at han vet det.

Vi møter lofotfiskets gamle saga slik det har utspilt seg i de årene vi selv kan huske Lofotens poesi i kulde og mørke- og i havsulens vingeslag derute i nattsolen.

Formuleringen følger bildene. Her er en mann som kjenner havbåra vasker rundt den grytidlige gummibåt på vei inn i neste bølge. Joda. Her er statistikk over omkomne fiskere og tørrfiskens eksport. Det er ikke så viktig. Det som er viktig er en ustoppelig kjærlighet til Fjellraden der vest i havet.

Her er bibelen fra Lofoten. 


Karl Erik Harr


Frank A. Jenssen fyller 65 år - feires med unik ut...
Nå er boka "Mitt Lofoten" lansert