Frank A. Jenssen fyller 65 år - feires med unik utstilling!

Frank A. Jenssen fyller 65 år - feires med unik utstilling!

Frank A. Jenssen, eier av Galleri Lofotens Hus, fyller 65 år 21. januar. I den anledning utarbeides det i disse dager en ny utstilling som vil stå klar for publikum fra  mai 2017.

Tema for utstillingen vil være Torsk - fisken som skapte Norge og som også baserer seg på boka Jenssen gav ut i 2012 med stor suksess og som bærer samme tittel som utstillingen. Her hevder Jenssen at Norge aldri hadde blitt nasjonen Norge uten torsken. 

«Når oljen er borte, vil torsken fortsatt svømme rundt i havet vårt. Torsken har preget norske matfat og norsk eksport fra vikingtiden og frem til i dag. På det meste var eksportverdien av tørrfisk tre ganger større enn de samlede norske statsfinanser».

 Hva skyldes det at du nå setter opp denne utstillingen? 

«Vi er hjernevasket til å tro at Norges historie handler om bønder og bunad, mens den egentlig handler om torsk. Men torsken er ikke sexy nok, den blir ikke ansett som interessant. I bøker og museer blir fiskeren ofte framstilt som en litt sliten type med blod på hendene og rullings i munnviken. Men det er ikke det historien om torsken handler om. Den handler om ei stor og fremtidsrettet næring som la det økonomiske grunnlaget for selve statsdannelsen. Derfor mener jeg det er på tide at torsken får den oppmerksomheten som den fortjener og det skal vi gi den gjennom vår nye utstilling i Galleri Lofotens Hus.

Jenssen har gjennom årene vært på talløse utflukter til lands og til vanns hvor han har utført en viktig dokumentasjon, ikke minst av Lofotfisket, fra 1975 fram til i dag. Jenssen skiller seg fra mange andre fotografer ved at han i tillegg til å fotografere natur også har gått nært inn på fiskerne. Dette vil også bli synliggjort i den nye utstillingen.

Ved hans bortgang kan det halve kongeriket prise s...
Ørnen fra Lofoten