Galleri Lofotens Hus med nytt fokus

Galleri Lofotens Hus med nytt fokus

Galleri Lofotens hus fokuserer mer på Lofotfisket og torskens betydning for nasjonen Norge.

Bakgrunnen for at galleriet nå beveger seg i denne retningen er at hele kunstsamlingen, multimediashowet til Frank A. Jenssen og Karl Erik Harrs malerier handler om nettopp dette; Lofotfisket fra 1880 årene og fram til våre dager. Og det ønsker vi nå å fokusere på. Gjennom de forskjellige utstillingen i galleriet får besøkende ikke bare et innblikk i unik malerkunst, men de får også en forståelse av hvordan fisket foregikk og hvordan folk levde for over hundre år siden. 

Frank A. Jenssen, eier av Galleri Lofotens hus, har gjennom sitt arbeid som fotograf og forfatter, utført en viktig dokumentasjon, ikke minst av Lofotfisket fra 1975 og fram til i dag. Gjennom multimediashowet «Det magiske øyriket» tar Jenssen seerne med på en reise i Lofoten gjennom alle årstider, hvor han i tillegg har viet en stor oppmerksomhet av showet til nettopp Lofotfisket. Det unike med disse bildene, er at Jenssen har gått nært innpå fiskerne, noe som skiller han fra andre fotografer. 

Videre har vi utstillingen til Karl Erik Harr, som på en mesterlig måte skildrer naturen og Lofotfisket fra 1960-tallet og frem til vår tid.

I galleriets tredje etasje har vi en unik utstilling med fotografier av Lofotfisket tatt av A. B. Wilse rundt 1910. I løpet av året kommer vi også til og utvide utstillingen ved å ha et enda større fokus på Lofotfisket og torskens betydning i et historisk perspektiv. For grupper vil det også være anledning til å bestille drikke og fingermat basert på råvarer fra torsken og Lofoten. I tillegg tilbyr vi guiding gjennom galleriets omfangsrike kunstsamling, samt foredrag om Lofotfisket og torskens enorme betydning for nasjonen Norge. 

For å avslutte det hele så er lokalet til Galleri Lofotens Hus et gammelt tørrfisklager, så det ligger mye fiskehistorie i disse veggene.

Even Ulving
Otto Sinding